top of page
Search
  • Jourik Sierjacobs

Woordje van de voorzitter tijdens de ICF-barbecue van 26 augustus 2021

Eveneens een goede avond en welkom aan alle ICF-ers én gasten. Een bijzondere dank voor ieder die eieren naar Clara heeft gebracht. Maar als we naar buiten kijken zien we dat velen dit klaarblijkelijk vergeten zijn😊


Maar we laten het niet aan ons hart komen! Want waarom zijn we allemaal hier?


Omdat we zin hebben om elkaar terug te zien na de bizarre tijd die we allemaal meemaakten!

In dit hele pandemiegebeuren zie ik weliswaar een lichtpuntje. En dat is dat we meer dan ooit beseffen dat we sociale wezens zijn die elkaar gemist hebben en vooral nodig hebben.

En dit brengt me naadloos naar ‘het waarom’ van deze Club, ook al is jullie Club doorheen de jaren veranderd en mee geëvolueerd met de socio-economische omstandigheden.


Wie vanuit Gent de Kanaalzone inrijdt merkt aan het begin van de Kennedylaan een herdenkingsmonument op van het eerste staal in Vlaanderen. Dat was in 1967 en is meteen ook het geboortejaar van de ‘International Club of Flanders’ die een ontmoetingsplaats wilde creëren voor de expats die naar Gent kwamen en er wilden kennismaken met de lokale business community, met de beleidsmakers en de academische wereld.


De wereld is in die 54 jaar fel veranderd en de Club is eveneens geëvolueerd tot een netwerk platform waar professionals samenkomen om naar inspirerende sprekers te luisteren, ervaringen uit te wisselen, boeiende en leuke gesprekken te voeren in een omgeving die vanaf nu wisselend zal zijn. Kortom, de bedoeling is een avond te beleven waarvan je op zijn Gents zegt: “’t Was weer vree wijs!”…en op die manier evolueert de ‘International Club of Flanders’ naar een “Inspiring Club of Friends”.


We hopen stellig dat COVID geen roet in het eten gooit en dat we vanaf nu onze events weer allemaal live zullen kunnen organiseren. En dat doen we met enthousiasme en toewijding want een Club is er voor haar leden. MAAR die leden màken wel de Club. Ik wil niet zo ver gaan als Kennedy (daar heb je hem weer 😊) door te stellen: ”do not ask what your country can do for you but ask what you can do for your country” maar toch wens ik te benadrukken dat een club slechts kan groeien en bloeien door de input, de inspiratie en vooral door de participatie van haar leden. Vandaar mijn vraag om de data van de evenementen die we aan het begin van het jaar doorgeven, ‘in gouden lettertjes in jullie agenda te beitelen’. Want een netwerkplatform kan maar groeien met haar participanten en dus is het belangrijk, zoals velen vandaag deden, vrienden of relaties mee te brengen om die te laten kennismaken met de Club en de leden met hen.


Ik mag jullie dan voor de eerste keer als voorzitter verwelkomen maar ik doe dat uiteraard ook namens de u welbekende dynamische én actieve raad van bestuur die ik graag -voor zover nodig- aan jullie voorstel:

· Penningmeester Pierre Libert

· Ondervoorzitter Christine Van Velthoven

· Voorganger Dominique Santens

· Frank de Pauw sales en marketing expert

· Jeroen die de IT gerelateerde zaken behartigt samen met

· Jourik Sierjacobs die tevens secretaris is van de Club. Maar die laat zich, net zoals Peter Besard verontschuldigen gezien ze beiden van een welverdiende vakantie genieten.


En uiteraard weten jullie dat we al jaren geruggesteund worden door directeur Geert Gysel waarover ik nog 2 zaken kwijt wil: naast directeur van de Club en voorzitter van diverse sport gerelateerde organisaties is Geert de producent van de allerlekkerste ijscrème van Gent en verre omstreken zoals sommigen onder jullie al konden proeven nav het Lam Gods event. IJSSTER is hét ster ijs voor iedereen die van kwaliteit en verrassende smaken houdt. En het tweede punt is dat Geert vandaag een extra kaarsje mag uitblazen, dus van harte : gelukkige verjaardag Geert!!


Jullie zijn nog even niet van mij verlost want vooraleer ik jullie een smakelijk eten toewens wil ik graag een woordje kwijt over onze voormalige kapitein. Dominique Santens heeft het schip gedurende 5 jaar met vastberaden hand geloodst door soms woelige waters. Zijn ervaring als crisismanager heeft hij ten volle kunnen benutten en er zijn, onder zijn deskundig toezicht, doortastende beslissingen genomen. Niet altijd populair bij alle leden maar die hebben er wel toe geleid dat we momenteel een financieel gezonde Club hebben die vol optimisme de toekomst ingaat. De continuïteit is gewaarborgd want Dominique heeft het schip niet verlaten en blijft lid van de Raad van bestuur.


We wilden hem graag in de bloemetjes zetten maar dat letterlijk doen bleek niet zo’n goed idee: als fervent bloemenkweker met een passie voor rozen- en clematis zou onze ruiker verbleken naast de bloemenpracht in zijn tuin. Een muzikale attentie? Evenmin een goed idee. We kunnen niet opboksen tegen een muziekkenner én liefhebber die niet alleen diverse klarinetten beheerst maar ook nog Schotse doedelzak speelt en Vlaamse doedelzak bestudeerd. Dan maar uitwijken naar de laatste mogelijkheid: Dominique is een groot wijnliefhebber, al is liefhebber hier wat een understatement: Dominique is immers Meester Wijnproever bij de Vlaamse Wijngilde, is sommelier-conseil en mag zich bovendien sedert juli eveneens sommelier-conseil, caviste noemen, afgestudeerd bij "université du vin" in Suze-la-Rousse. Dat is de Rhonestreek.


We zijn ten rade gegaan bij Philippe die we overigens bedanken om Dominique te hebben ‘uitgeleend’ al die avonden en ICF-momenten, en we hebben ontdekt dat één van zijn favoriete wijnen een Saint-Emilion grand cru classé is die -geheel toevallig 😊- naar de naam La Dominique luistert. En we zijn erin geslaagd een ‘flesje’ te vinden uit 2016, het jaar dat Dominique voorzitter werd, dus we besloten te gaan voor deze optie. Dominique en Philippe: laat het jullie smaken!45 views0 comments
bottom of page