za 05 feb.

|

Belgische Senaat

Bezoek aan de Belgische Senaat

Wie afgelopen zomer op onze jaarlijkse BBQ aanwezig was, heeft het toen al vernomen. We worden door Stéphanie D’Hose, de jongste senaatsvoorzitter ooit, uitgenodigd om dit imposante monument te bezoeken.

Registration is Closed
See other events
Bezoek aan de Belgische Senaat

Time & Location

05 feb. 13:45 – 16:15 CET

Belgische Senaat, Leuvenseweg 7, Brussel

About the Event

De Senaat is sinds 1831 een van de twee kamers van het Federaal parlement van België. De Senaat is gevestigd in het Paleis der Natie in Brussel (straatadres: Leuvenseweg 7, Brussel).

De huidige senaatszaal dateert van 1843 en is pas achteraf ingebouwd in het Paleis der Natie, waarvan de eerste steen in 1779 onder Maria Theresia van Oostenrijk gelegd werd.  Het is een gebouw in classicistische stijl.

Het paleis was voor de Belgische revolutie achtereenvolgens de vestigingsplaats van de Soevereine Raad van Brabant (hertogdom), in de napoleontische tijd was het een gerechtsgebouw en onder het Nederlandse bewind deed het gebouw dienst als vestigingsplaats voor de Staten-Generaal die zowel in Brussel als in Den Haag zitting hield.

Wat de samenstelling van de senaat betreft, zijn er gedurende de 190 jaar België toch heel wat veranderingen geweest. Het grootste deel van de senatoren is gedurende die tijd altijd rechtstreeks verkozen geweest.

De vierde staatshervorming (1993) hervormde de senaat voor de eerste keer heel grondig. Als gevolg van de zesde staatshervorming werden de bevoegdheden van de Senaat sinds 2014 grondig ingeperkt.  Bovendien worden de senatoren sindsdien niet langer rechtstreeks verkozen.

Sinds 2014 geldt de Senaat als een ontmoetingsplek tussen vertegenwoordigers van de gewesten en gemeenschappen van het federale België en zijn er 60 senatoren: 50 deelstaatsenatoren en 10 gecoöpteerde senatoren. De Senaat houdt 10 zittingen per jaar.

ONZE GASTVROUW

We worden ontvangen door Stéphanie D’Hose die als Vlaams parlementslid afgevaardigd is naar de Senaat. Bij de vorming van de regering De Croo kreeg ze als jongste ooit (en mogelijk laatste) de functie van Senaatsvoorzitter. Een weetje is ook dat ze wereldwijd de jongste parlementsvoorzitter is.

Zij is eveneens lid van de Gentse gemeenteraad.

TRANSPORT

Wie met de auto komt, vindt op zaterdagnamiddag meestal beschikbare parkeerplaatsen langs het Warandepark (betalend parkeren).

Vanuit Gent Sint-Pieters is de trein eveneens een praktische optie: om 12u28 is er een trein op spoor 10 die om 13u16 aankomt in Brussel Centraal. Vandaar is het een 10/15 minuutjes wandelen naar de Wetstraat.

ONZE AFSPRAAK

We verzamelen om 13u45 aan de ingang van de Senaat, Leuvenseweg 7, Brussel (parallelweg van de Wetstraat, vlakbij het Warandepark).

DEELNAMEKOST

Deelname aan deze activiteit is gratis voor alle leden en hun partner. Het transport naar de locatie verloopt naar eigen keuze en voor eigen rekening.

Tickets

Price

Quantity

Total

  • Voor alle leden en hun partner

    €0

    €0

    0

    €0

Total

€0

Share This Event