11 april 2017 – Mattheüspassie, Sint Pieterskerk.

Op 11 april, dag op dag precies 290 jaar na de ‘première’ te Leipzig, brengt de Gentse Oratoriumvereniging de Mattheüspassie in de Sint-Pieterskerk te Gent. Wij hebben enkele VIP kaarten voor deze prachtige compositie van Johann Sebastian Bach voor ICF gereserveerd en bieden onze Clubleden graag de kans hier op in te tekenen. Voorafgaand organiseren we een netwerkdiner in het clubrestaurant waarop zowel u als uw gasten welkom zijn.

De Matthäus-Passion of Mattheüspassie is een oratorium voor solisten, dubbelkoor en dubbelorkest gecomponeerd door Johann Sebastian Bach in 1727. Ze vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus naar het Evangelie volgens Mattheüs. Het is één van de bekendste werken van Bach en wordt beschouwd als één van de grootste meesterwerken uit de klassieke muziek.

Qua opbouw bestaat het werk uit recitatieven (de verhaallijn van het evangelie volgens Mattheüs, gezongen door solisten), koralen (oorspronkelijk eenstemmige traditionele kerkliederen die door Bach vierstemmig uitgecomponeerd zijn), aria’s (persoonlijk gedichte teksten van Christian Friedrich Henrici, een Duitse dichter, meestal in A-B-A-vorm) en koorgedeeltes (doorgaans commentaren vanuit de menigte op de gebeurtenissen).

Bach schreef zijn Mattheüspassie in 1727. Vermoedelijk werd ze voor het eerst uitgevoerd op Goede Vrijdag (11 april 1727) in de Thomaskirche in Leipzig, waar Bach benoemd was tot cantor.

Johann Sebastian Bach (Eisenach 21 maart 1685- Leipzig 28 juli 1750) was een Duitse componist  van barokmuziek. Hij was tevens organist, klavecinist, violist muziekpedagoog en dirigent. Hij wordt door de meeste muziekwetenscahppers beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek vanwege de inventiviteit waarmee hij  melodie, harmonie en ritme, maar ook diverse muziekstijlen uit zijn tijd en dansvormen combineerde, wat vele componisten na hem inspireerde en wat ze ook trachtten te evenaren.

Programma

  • 17u45: ontvangst met een glaasje
  • 18u00: diner in ICF
  • 19u15: naar de kerk
  • 19u30: concert mattheuspassie

Locatie: International Club of Flanders, St. Pietersplein 11, 9000 Gent

Prijs leden (en hun gasten):  70€ (excl. btw)

DE INSCHRIJVINGEN VOOR DIT EVENT ZIJN AFGESLOTEN

Voor de foto’s van dit event klik hier.